събота, 20 август 2011 г.

Какво да приготвим на бебето за закуска ?







Закуската е може би най-важното хранене на бебето през деня и поради тази причина е добре да му бъде осигурена разнообразна и питателна храна , която да даде необходимия  здравословен  старт на малкия организъм за през деня.





Идеи и рецепти за  закуска на бебето сутрин и следобед





Каша от овесени ядки с плодове
2 с.л. овесени ядки
1 ябълка
1 круша
2-3 сини сливи без костилката 
Плодовете се обелват , нарязват на дребно , заливат се с малко вода и се варят.Добавя се овеса и се оставя още няколко мин. на котлона да покъкри след това се пюрира.

Каша от овесени ядки с плодове - друг вид
2 с.л. овесени ядки
1 ябълка
1 круша
1 праскови 
1 нектарина

Плодовете се обелват , нарязват на дребно , заливат се с малко вода и се варят.Пасират се.Овесените ядки се сваряват и се прибавят към плодовата смес.

Каша с овесени ядки и плодове


Пресни плодове с кисело мляко
Ябълки , круши  , банани , нектарини , праскови , кайсии....всичко , което се сетите (без цитруси) и ви харесва или комбинация от тях се залива с кисело мляко и се пасира.

Пюре от круша с кисело мляко и сметана
1 круша
1 с.л. заквасена сметана
2 с.л. кисело мляко

Крушата се обелва, почиства и нарязва на дребно. Залива се с вода , колкото да я покрие и се сварява.Пасира се , като се използва и водата в , която е вряла и когато изстине се смесва с киселото мляко и заквасената сметана. Получава се ето това :

Пюре от круша , кисело мляко и сметана

Сладкия вкус на крушата перфектно се съчетава с нежността на сметаната , а киселото мляко олекотява и придава свежест.Невероятно вкусна закуска! Малкия омете всичко за нула време :)

Каша от елда

Елда

Елдата се измива добре , подсушава се и се изпича на сух тиган , след което се сварява.

Извара с пресни подове
Приготвя се както мляко  с плодове , но  вместо мляко се ползва  безсолна извара. Понякога за получаване на по-хомогенна каша можете да добавите и една част кисело мляко.

Пълнозърнеста филийка с масло и обезсолено сирене
Просто намажете малка филийка пълнозърнест хляб с тънък слой масло и сервирайте с обезсолено сирене или моцарела.

Препечена филийка с моцарела
И тук няма нужда от много обяснения.Препечете малка филийка бял или пълнозърнест хляб и сервирайте с моцарела. Другия вариант е да сложите  малко от  сиренето  върху филийката и да я запечете за минутка на грила.

Кисело мляко с бисквити
Няколко детски или обикновенни бисквити се натрошават и се заливат с кисело мляко.По желание можете да добавите вътре  лъжичка от любимото плодово пюре или намачкан банан

Плодово пюре със сухар

Можете сами да приготвите пюрето като сварите плодовете на пара и после ги пасирате (напр. ябълка ,  круша ,праскова , кайсия, нектарина и др. или микс от тях) или да използвате готово и в него да накиснете 1 сухар ,а  при липса на такъв може и препечена филийка.

Препечена филийка с жълтък и обезсолено сирене

Отделете внимателно белтъка от жълтъка . Разбъркайте жълтъка с малко натрошено обезсолено сирене .Намажете филийка бял или пълнозърнест хляб с малко масло и внимателно разстелете отгоре чат от яйцето  на тънък слой. Изпечете сандвича на грил или във фурна докато се зачерви.

Кус- кус

Сварявате кус-кус според указанията на опаковката (аз винаги го варя по-дълго време).Отцеждате излишната вода и добавяте бучка масло и малко обезсолено сирене, докато е още топъл.

Юфка със сирене

Юфка със сирене

Кипва се вода на котлона и се добавя желаното количество юфка (или според инструкциите на пакета).Вари се няколко минути и се добавя масло и обезсолено сирене.

Спаначени филийки
Задушава се малко замразен  спанак.Сваля се от котлона и се оставя на страна да изстине. Разбива се един яйчен жълтък с бучка обезсолено сирене и се смесва с изстиналия спанак. Филийка бял или пълнозърнест хляб се намазва тънко с масло и отгоре със слой от спаначената смес. Пече се на фурна няколко мин, докато се зачервят сандвичите.

Пастет от пилешки черен дроб с жълтък


2-3 пилешки дробчета

зеленчуков бульон без сол или вода

1 твърдо сварен жълтък
1 филийка хляб 
масло
Пилешките дробчета се пускат във вряла вода или бульон и се варят около 5-6 мин. Внимавайте да са сварени добре , но не ги преварявайте.Извадете дроба и го пасирайте.Прецедете бульона, в който са врели и го запазете.Сварете твърдо 1 яйце .Отстранете белтъка (ако детето е над една годинка можете да ползвате цялото яйце) .Пасирайте , смесете го с маслото докато е още топъл и го размесете с дроба.За разреждане ползвайте бульона от варенето. Сервира се намазан на филийка хляб.





Попара с чай
Попара със сирене и масло
Грис

4 коментара:

  1. наистина прекрасни рецепти за вашето мъниче - храната за бебетата винаги трябва да бъде добре прилагодена спрямо тяхната възраст спрямо това на колко месеца са и колко годинки, в света има нутриционисти, които се занимават отделно с това, за съжаление при нас това не е случай; всяка къща си има свои рецепти наложени от бабите на бебетата

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14 юли 2014 г., 9:39

    Може да се добави и просо с масло и сирене или извара.

    ОтговорИзтриване