понеделник, 5 септември 2011 г.

Червено цвеклоЧервенo-виолетовия цвят на цвеклото се дължи на растителни пигменти (фитонутриенти) наречени бетацианини , които са мощни антиоксиданти. Освен това цвеклото изобилства от витамини (А , В1 , В2 , В3 , В6, С), минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод) , магнезий , целулоза, ябълчена киселина , лимонена киселина и други.Освен антиоксидантно действие , цвеклото има противовъзпалителен ефект , стимулира имунната система , има леко разхлабителен ефект , действа успокояващо на стомаха (понякога се използва като лекарство при киселини).Бетаинът , който се съдържа в червеното цвекло действа ободряващо , успокояващо нервната система и играе ролята на антидепресант.

Обикновенно се препоръчва се въвеждането на цвеклото да стане в периода между 6 и 8 месеца , но често ще срещнете и препоръки за изчакване поне до 12 месец.Това е така защото цвеклото е с много високо нитратно съдържание.Правилната му обработка и съхранение могат да намалят значително приема на нитрати и нитрити. Съхранявайте суровото цвекло в хладилник без да го миете предварително. Изрежете зелените листа като оставите около 2 см. от тях , за да избегнете изтичане на червения сок и го поставете в найлонов плик , който се затваря плътно . Така цвеклото издържа до 3 седмици. Листат изсмукват влагата от грудката , ето защо ако оставите цвеклото с тях , то ще издържи най-много 3-4 дни. Установено е , че нитратното съдържание намаля значително след обелване на кората на зеленчука. Тъй като нитратите са водоразтворими накисването в студена вода , продължителното измиване и бланширането на цвеклото също снижава техното ниво.След бланширане изхвърляйте водата , в която е бил варен зеленчука.Когато рецептата изисква настъргване , пасиране или накълцване на цвеклото правете това непосредствено преди самото приготвяне на храната.

Червено цвекло

Суровото червено цвекло не е подходящо за замразяване , тъй като при размразяване става меко и кашаво, но спокойно можете да замразите варено цвекло , защото то запазва своя аромат и консистенция.


Когато  дадете на вашето бебе храна съдържаща червено цвекло е възможно уринта му да оцвети памперса в червено-розов цвят :) Не изпадайте в паника!Това е съвсем нормално и се дължи на споменатите по-горе пигменти  бетацианини .


Когато избирате цвекло гледайте да е здраво , без наранявания и по възможност със зелени свежи листа.Предпочитайте малките и средни екземпляри със заоблено дъно (а, не с плоско) , тъй като те имат по-нежен и сладък вкус.

Най-ароматно е прясното цвекло. Не е препоръчително да се готви прекалено дълго и на висока температура, тъй като по този начин се унищожават всички основни хранителни вещества които съдържа. Предпочитайте да го варите на пара или в малко вода . Кипнете водата , добавете измитото необелено цвекло и варете 15 мин. Предварителното отстраняване на обвивката причинява загуба на хранителни вещества , цвят и аромат.по време на готвенето.Цвеклото е готово , когато можете лесно да го прободете с нож или вилица.Сега вече можете да го обелите , като използвате ръкавици , за да не си оцветите ръцете в червено.


Не пренебрегвайте факта , че има опасност бебешката храна с цвекло да бъде размазана по дрехите , пода , дивана ....:) Вземете мерки предварително като използвате лигавник и /или постелете найлон върху пода  , особено , ако оставяте детето да се храни само.


Петна от цвекло

За да премахнете петната от цвекло по дрехите  смесете ябълков оцет и сода за хляб до получаване на хомогенна смес подобна на паста.Разстелете върху петното и оставете да действа 10-25 минути.Разтъркайте и изперете по обичайния начин.cfs.gov.hk
полезно
wholesomebabyfood
Beetroot
homemade baby food
poleznata.kutiika.net
beets
Няма коментари:

Публикуване на коментар