неделя, 1 април 2012 г.

Коприва

Дали запролетилото се време на вън или умората от дългата и студена зима, а може би и двете заедно са причината напоследък често да сервирам зелени продукти на масата било под формата на свежи салати , зелени супи или готвени ястия . В края на миналата седмица отскочихме за кратко до моя роден град. Не очаквах толкова рано да намеря поникнала коприва , въпреки, че е по на юг и времето е значително по-топло отколкото по морето . Трябваха ми 10 минути , чифт домакински ръкавици и една огромна торба се оказа пълна до горе с млади , крехки , сочни и много парливи връхчета от коприва :)

Предупреждение!

Ако не разполагате с домакински ръкавици или по някакъв начин случайно се опарите докато събирате коприва ще получите контактен дерматит ( парлив обрив ). Билковият антидот на опарванията с коприва е къдравия лапад (или живoвляка), който обикновено расте в близост до нея. Разтрийте с лист от растението мястото на опарване от коприва.

Копривата не се използва по време на бременност, тъй като може да стимулира маточни контракции.




А това е гарнитурата ;)


За ужас на двамата ми големи мъже – баткото и половинката :)


Пуснала си охлюви в къщи ?! ” беше изумения коментар на тинейджъра :))
Като истински морски фурии (чиято кръв както казва половинката "по рождение е солена" )  обожават миди и всякакви морски мекотели , а не ядат охлюви. Така и не го разбрах  това никога , но то не ми пречи аз да си ги хапвам с удоволствие :)


А сега за копривата.

Копривата е многогодишно тревисто растение със срещуположни листа. Цялото растение е покрито с парливи власинки. Тя принадлежи към най-добрите лечебни растения, които имаме.Полезна е като се започне от корена и се мине към стъблото и листата, та чак до цветовете. Свежите листа на копривата са добър източник на витамини - А, В1, В2, В6, С, D, Е и К (до 0,6%), минерали (включително и силициева киселина, калций, калий, желязо, хром, манган, магнезий , мед и цинк), ферменти, флавоноиди (включително и рутин) , каротеноиди, хлорофил и багрилни вещества.

Листата на копривата са богати на дъбилни вещества, пантотенова киселина, амини (хистамин, холин, ацетилхолин, серотонин) , ситостерол , а коренищата й най-вече на нишесте , стероли и феноли.

Разпространение - Из цялата страна. Расте в храсталаци, край огради и пътища, покрай реките, слоговете и влажните места.

Действие Усилващо , кръвоспиращо , противовъзпалително. Благоприятствува регенеративните процеси , стимулира епителизацията и гранулацията , ускорява заздравяването на рани, включително и на язвени ниши. Подобрява обменните процеси, понижава кръвната захар, увеличава млякото у кърмачките, действа обезболяващо при жлъчни, чернодробни и ревматични заболявания, действа кръвоспиращо.

Младата коприва, която през март стига 3-4 см , е най-полезна , защото има силата да чисти отровите от организма чрез органичните киселини, които съдържа - мравчена, кехлибарена, силициева, лимонена . Бодливите й листенца са пълни с хлорофил и мравчена киселина. Тя е по-богата на желязо от спанака, при това то е във форма, която се усвоява лесно от организма.

Няколко съвета за бране на коприва.
  1. Избирайте млади разстения преди цъфтежа обикновенно до края на пролетта. Възрастните могат да бъдат горчиви и твърде влакнести.
  2. Откъсвайте  най- много 4-6 сантиметра от растението (горната част при върха), така че разстението да продължи да расте и да пуска нови връхчета.
  3.  Носете подходящо облекло (дълги панталони и блузи с ръкав), ако не искате да се "ужилите".
  4. Уверете се, че берете копривата в чист район , без замърсявания.  Избягвайте събирането в близост до натоварени пътища, където токсични изпарения от колите замърсяват копривата. 

Поразрових се малко за да видя  от кога може да се дава коприва на бебето , но Гугъл не е много щедър на надеждна информация по този въпрос на български език ,  а в англоезичните сайтове ,  дори  е още по-оскъдна.Останах с впечатление , че копривата там е по-скоро популярна като билка, не като храна.  

Това  , ми се стори разумно и го споделям с вас :

„Чай от коприва може да се дава след 2-3 месечна възраст по предписание от детски нефролог, ако детето има бъбречно заболяване.

В менюто на здравото кърмаче коприва се включва след навършване на 10-12 месеца - под формата на супа.”


А тази супа ми е една от любимите и нямах търпение да я предложа на малкия. Най-трудоемко (и досадно) е да се почисти копривата. 


Без чифт латексови домакински ръкавици си е мисията невъзможна . Веднъж почистена от дръжките , копривата се изплаква обилно  на течаща вода , за да се отстранят останали по листата песъчинки , кал, малки буболечки и други  разни гадинки , изкисва се за 10-15 минути и се бланшира. Това става , като копривата се залее със студена вода в подходящ съд  без да се добавя сол и се остави на котлона да кипне за 3-4 минути. Водата се отцежда (може да се ползва за поливане на цветя след като изстине , тъй като съдържа ценни микроелементи), а копривата се нарязва на ситно. Ако количеството , което сте получили е много за една супа , отделете необходимото , а останалото отцедете добре , поставете в найлонов плик и замразете във фризера.


Основна супа от коприва 

1 шепа бланширана коприва
3-4 стръка зелен лук ( не е  същото със стар лук)
пресен джоджен
малка кафена чашка ориз
сол

за застройката

 1 яйце
3-4 с.л кисело мляко
1 равна с.л. брашно

  • Пресния лук  се нарязва на ситно и заедно с нарязаната коприва се задушава за кратко с малко олио. 
  • Долива се топла вода (аз не харесвам и не използвам  зеленчукови бульони за тази супа , защото променят значително вкуса и) , изчаква се да заври и се добавя ориза.
  • Супата се посолява , прибавя се дребно нарязания джоджен и се оставя да ври до готовност на ориза , след което се снема от огъня.
  • Когато поизстине се застройва  с разбитите яйце , кисело мляко и брашно. Застройката може да бъде и варена , с оглед на това , че се приготвя за малки деца и е добре да се подсигурите заради яйцето.



От тук нататък  следват вариациите . Всичко е въпрос на вкус , въображение и налични продукти ....

Супа от коприва и лапад с ориз
По времето когато излезе прясната коприва вече се намира и току-що поникнал пресен , млад и свеж лапад.Процедурата по бланширането е както при копривата.

1 шепа бланширана коприва 
1 шепа  бланширан лапад
3-4 стръка зелен лук
1 малка кафена чашка ориз
джоджен

Приготвя се е както горната супа , като лапада се слага заедно с копривата.

Супа от коприва (и лапад) с картофи
Вместо ориз се слага един нарязан на дребно картоф 

Супа от коприва (и лапад) с фиде
Оризът в основната рецепта се заменя с 1-2 шепи натрошено фиде

Супа от коприва (и лапад) с ориз и киноа
Получава се много сполучлива и вкусна комбинация . 
Супата се приготвя както по-горе. Докато ври се измива една малка кафена чашка киноа и се оставя да се накисне за 15 минути  , след което се отцежда добре и се залива с  2 к.ч.вода . Похлюпва се и  се вари първо на силен котлон  , после на слаб , а накрая се оставя похлюпена на изключен котлон да поеме всичката течност. Готова е , когато вътре стане прозрачна .


При сервиране в супата се поставя желаното количество киноа. 


* По желание към горните варианти на супите може да се добави натрошено сирене при сервирането.

Източници



НАДЯ ПЕРИ „БИЛКИТЕ И ПОДПРАВКИТЕ”
Целебни растения от А до Я

Няма коментари:

Публикуване на коментар