петък, 9 ноември 2012 г.

Как правилно да готвим зеленчуци II


Продължение от Как правилно да готвим зеленчуци


Зелени зеленчуци 

Зеления цвят, или хлорофилът, присъства във всички зелени растения. Киселината и продължителното готвене са пагубни за неговата свежест.Те го превръщат в мътно маслинено зелено. 


Как да запазим зеления цвят ?


  1. Използвайте голямо количество вода (2 или 3 пъти техния обем).Водата разтваря растителните киселини и така се запазва хубвия зелен цвят. 
  2. Не похлупвайте тенджерата за да може ако има кисели компоненти да се изпарят 
  3. Гответе колкото е възможно по-кратко време.
  4. Гответе зеленчуците на малки порции 



Готвенето на пара е бързо и е предпочитан метод за приготвяне на зелените зеленчуци. 
По този начин загубата на полезните вещества е и най-малка.Внимавайте само да не ги преварите. Не използвайте сода за хляб, за да се запази зеления цвят. Содата разрушава витамините и прави зеленчуците неприятно меки и хлъзгави. 



Жълти и оранжеви зеленчуци 




Жълтите и оранжеви пигменти, наречени каротеноиди, се съдържат в морковите, царевицата, тиквата, сладките картофи, доматите , червения пипер и др. Те са много устойчиви и почти не се влияят от киселини и основи , но в следствие на продължителното готвене може да потъмнеят. Краткото готвене не само предотвратява промяната на цвета, но и запазва витамините и вкуса. 




ХРАНИТЕЛНИ ЗАГУБИ 


Зеленчуците трябва да присъстват ежедневно в детското меню . Те са основния източник на витамини, минерали, микроелементи, плодова захар, влакнини, органични киселини и други вещества. Хранителните фибри в тях подпомагат развитието на полезната чревна флора , като в същото време улавят и елиминират някои токсини.За жалост много от тези хранителни вещества се губят лесно в следствие на високата температура , дългото готвене , разтварянето им във водата , наличието на основи (сода за хляб, твърда вода) , растителните ензими и кислорода. На практика загубата на някои хранителни вещества е неизбежна, тъй като е невъзможно да се избегнат всички по горе изброени фактори. Така на пример готвенето под налягане съкръщава времето , но високата температура унищожава част от витамините . Готвенето на слаб огън увеличва времето за готвене . 


Общи правила за приготвяне на зеленчуците 



Вече знаете как температурната обработка влияе върху консистенцията , вкуса и аромата . Нека обобщим информацията в няколко основни правила 

  • Не преварявайте зеленчуците 
  • Приготвяйте зеленчуците преди да ги сервирате по възможност на малки партиди
  • Охлаждайте ги веднага (с изключение на картофи и зеленчуците съдържащи скорбяла) , защото в противен случай те продължават да се готвят от топлината в тях 
  • Ако се налага да ги приготвите от рано , сварете ги така , че да бъдат полуготови , охладете ги и ги дръжте в хладилник . Претоплят се преди използване.
  • Никога не използвайте сода за хляб със зелени зеленчуци 
  • Нарежете зеленчуците на еднакви парчета. 
  • Всички зеленчуци растящи над земята се пускат във вряща подсолена вода за оптимални резултати , а а зеленчуци като картофи , цвекло , моркови и други , които растат под земята се варят като се заливат със студена подсолена вода , за да се сварят равномерно. 
  • Зелените или силно ароматните зеленчуци се варят непокрити . 
  • За да се запази цвета на белите и червените зеленчуци , те се варят в леко подкиселена (не силно кисела) вода. 
  • Кисели зеленчуци (като домати), добавени към зелени зеленчуци са причина за потъмняването на вторите.Ако се налага да се сервират заедно , то те се комбинират непосредствено преди това 

Интересните комбинации привличат децата 
Аромати, цветове и форми , всичко трябва да бъде приятно съчетано.


3 коментара:

  1. зеленчуците и плодовете са най-полезната храна за всички нас, а особено за децата, тези съвети са добре дошли за вички защото едно от най-значайните неща е да опазим витамините и полезните вещества в хранадта за чрез храната да получим повече полезни неща - поздрави до всички и до скоро

    ОтговорИзтриване
  2. А за деца под годинка трябва ли да е подсолена водата, нали не трябва да консумират сол?

    ОтговорИзтриване
  3. Аз лично използвам БИО изворна вода Rose Drops за готвене (освен за пиене)

    ОтговорИзтриване